Varhaiskasvatuksen arvostus

Perjantai 5.11.2010 - Anne Liimola

Keväällä selvityshenkilöiden Pokki ja Petäjäniemen annettua selvityksensä jäi positiivinen vire päälle: Hallitus päättäisi hallinnon alasta ja varhaiskasvatus olisi vihdoin OKM:n kokonaisuudessa. Toiveena oli, että tämä hallitus haluaisi jäädä historiaan lapsuuden ystävänä, kasvatuksen ja opetuksen ymmärtäjänä. Mutta ei. THL:sssä ja STM:ssä taisi hellekesä aiheuttaa sen että yhtäkkiä piti saada päivähoitolaki osittaisuudistukseen. Ilman kuulemisia, kiireesti haluttiin viedä asiaa eteenpäin. Nyt ollaan siinä tilanteessa, että väkisin halutaan laatia osittainen uudistus päivähoitolakiin esim vaihtamalla lain nimi. Todella huonoa lainvalmistelua.Tämäkö on tapa arvostaa lapsuutta ja varhaiskasvatuksen väkeä. Ennen lain kokonaisuudistusta tulisi tehdä kattava selvitys Suomen kuntien päivähoidosta, lastentarhanopettajien määrästä, ryhmäkoosta yms. Viisautta olisi nyt luopua lain osittaisuudistamisesta niin että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjattaisiin sekä hallinnonalan muutos että päivähoitolain kokonaisuudistus.

1 kommentti . Avainsanat: varhaiskasvatus, hallitus, lapsuus, LTOL, päivähoitolaki

Lapsuudella ei väliä?

Torstai 3.9.2009 - Anne Liimola

On se vaan niin kummaa

3.9.2009 :Olen pitempään jo ihmetellyt etteivät kunnanvaltuutetut ja kansanedustajat puolusta lapsuutta. Käsittämättömän lyhytnäköistä toimintaa on se, että lapsiin ei haluta panosteta. Suurimmassa osissa kuntia ei tehty korjauksia 1990-luvun laman säästöihin ja nyt tehdään vain lisää säästöä.

Päivähoito näyttää olevan se kohde josta säästetään, miksi lakisääteinen palvelu ei ole panostuksen kohde. Onhan kunnissa palveluita joita ei laki edellytä miksi siis lapset ja päivähoito saa kärsiä. Nämä säästöt tulevat maksamaan kunnille entisestään kun varhainen tuki kärsii lomautuksissa ja henkilökunta uupuu.

 

 

1 kommentti . Avainsanat: lama, arvo, lapsuus