Eteläpuiston kaavasta

Sunnuntai 2.4.2017 - Anne Liimola

Eteläpuisto puhututtaa vaalitantereilla ja puolustajia löytyy, toisaalta on niitä, jotka ovat tehokkaan täydennysrakentamisen kannalla. Eteläpuiston kohdalla ja asemakaavasta puhuttaessa on hyvä muistaa kaavan laaja alue. Kaavahan ei sisällä pelkästään varsinaista puistoa, vaan täydennysrakentamista aina Nalkalantorilta asti ja Kulkutautisairaalan ja Musiikkiopiston alueen. 

Kysyttäessä olisikin hyvä tarkentaa kysytäänkö koko kaavasta vai vain yhdestä, oleellisesta alueesta, eli puistosta. Itse vastasin vaalikoneeseenkin selittäen, että osa täydennysrakentamisesta voidaan toteuttaa, mutta puistoaluetta pitää kehittää puistona.

Esimerkiksi päiväkodin rakentaminen kaava-alueelle on hyvä lisä, jos keskustaan halutaan lapsiperheitä. Päiväkodin paikka Pyynikin ja Eteläpuiston kupeessa on erinomainen, varsinkin kun suunnittelussa otetaan huomio yhteistyö musiikkiopiston kanssa. 

Samoin Kulkutautisairaala voidaan mielestäni purkaa, ja paikalle sopisi vuokrataloasumista, laadukkaalla suunnittelulla. Muitakin alueita löytyy, mutta rakentamista puistoon on vältettävä. Ehkäpä Sara Hildenin taidemuseon siirto alueelle tekisi museon paremmin tavoitettavaksi, ja sen patsaspuisto täydentäisi mukavasti aluetta. Kaupunkilaisille ja turisteille saataisiin mitä mainioin tapaamispaikka. Alueella oleva pienoisgolfkenttä lisää toiminnallisuutta ja laitetaan pelikentätkin kuntoon harrastusväelle ja saati seuroille. 

Alue on nyt jätetty "oman onnensa varaan" odottamaan kaavan saamista. Näkyvyys järvelle on oleellista, nyt on rantoja keskustassa jo riittävästi rakennettu. Ja mikä ettei rantaan sopisi saunakin paremmin kuin Laukontorin kainaloon.

Asemakaavasta on annettu satoja lausuntoja, joten niillä on oltava vaikutusta kaavaan. On otettava aikalisä ja laitettava kaava uudelleen valmisteluun, tai irrotetaan puisto-osuus kaavasta erilleen ja viedään täydennysalueita erikseen eteenpäin. Oleellista on myös se, että Kaupunkipuistohanke ei vaarannu.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Eteläpuisto, asemakaava