Lapsivaikutusten arviointi, valtuustoaloitteen käsittely, puheenvuoroni

Torstai 23.3.2017 - Anne Liimola


12.9.2016 Otan esille muutamia huomioita sinänsä kohtuu hyvään vastaukseen. Jotenkin tulee sellainen vaikutelma, että onko tämä asia vastuutettu lapsiasiamiehelle , kun se pitäisi olla kaikkien viranhaltijoiden asia, ainakin ylimmän johdon vastuulla. Valtuutettujen on saatava päätöksenteon pohjaksi lapsivaikutusten arvionitia ja myös talousarvion hyväksynnän yhteydessä.

Muita Huomioita:
vastauksessa on kaavoituksen roolista kuten aloitteessani, olisi ollut toivottavaa, että aloite olisi viety myös yhdyskuntalautakuntaan, jotta kys lautakunta olisi voinut käsitellä, mutta toivotaan nyt asian etenevän kaavoituksessa.
Toiseksi vastauksessa jää auki, mitä tarkoittaa asteittain? Miten voi nyt olla varma, että arviointi aloitetaan asteittain , kuka ja missä tämä aikataulutetaan. Toivoisin kaupungin olevan nyt esimerkillinen asiassa ja arviointiin saadaan virkamiehille koulutusta ja arvioinnista tulee osa päätöksentekoa.
Aloitteessani otin esille myös palveluverkkoasian. Parhaillaan on menossa palveluverkkoselvitys ja päätöksiä tehdään kohta. Ihmettelen, että lapsivaikutusten arviointia ei ole tehty liittyen koulujen ja päiväkotien sijainteihin ja siihen mikä yksikkö on tarkoituksenmukainen. Toivottavaa onkin, että kaupungissa selvitettäisiin esim päiväkotien ja koulujen sisäilmaongelmien vaikutus lapsiin. Samoin voisi selvittää että mihin arviointiin perustuu se, että esim. vain suuri päiväkoti on lapselle hyvä ja pienistä muutama vuosi sitten hyvin korjatuista, hyvällä sijaininnilla olevista Koulukadun ja Viinikan päiväkodeista pitäisi luopua.Tämähän ei ole edes kustannustehokasta jos tehdään esim. miljoonan remontti ja sitten suljetaankin muutaman vuoden sisällä.
Toivottavasti lapsivaikutusten arviointi otetaan nyt käyttöön palveluverkko selvityksessä ja arvioinnin asteittain etenemisestä kaupunkitasolla saadaan tarkennusta. Toivon otettavan nämä kommenttini huomioon.

Avainsanat: Lapsivaikutusten arviointi, Valtuustopuhe


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini